Als een bepaalde ERP softwareoplossing niet meer voldoet aan de bedrijfsbehoeften, dan moet er gedacht worden aan het feit dat alle systemen gebruikt kunnen worden voor accounting. Wat een bedrijf nodig heeft, is een effectievere en efficiëntere manier om de processen te managen. Om deze reden is de term bedrijfsmanagementsoftware een betere manier om ERP systemen of ERP software te omschrijven. Bedrijfsmanagementsoftware helpt bedrijven om taken uit te voeren, deze te monitoren, controleren en verbeteren en om belangrijke bedrijfsfactoren te monitoren. Daarnaast kan ERP software gebruikt worden om de winstgevendheid van een bedrijf na te gaan en om goede beslissingen te nemen.

Als een bedrijf competitief wil blijven, moet het selectieproject van een ERP systeem starten bij het creëren van een stevige fundering die het bedrijf zal helpen om precies te begrijpen wat nodig is om de kans op succes te maximaliseren.

Er zijn bij ERP software implementaties 12 belangrijke zaken die overwogen moeten worden:

 1. Ga na of het bedrijf wel precies weet wat het doet
  Vele ERP systeemselecties falen omdat de projectleiders het project niet kunnen managen.
 2. Stel de  vraag of het bedrijf gereed is voor veranderingen
  Het implementeren van een nieuw ERP systeem brengt namelijk enorm veel veranderingen met zich mee.
 3. Praat er in stilte over
  Als er openlijk en eerlijk over de selectie van een ERP systeem wordt gesproken, komen er vanzelf zorgpunten en ideeën aan het licht.
 4. Verbeter de processen voor een ERP systeem wordt gekozen
  Als de processen binnen een bedrijf niet goed lopen, zal een nieuw ERP systeem daar niet veel aan veranderen.
 5. Verzeker universele inkopen
  Als de medewerkers het gevoel krijgen dat hun mening belangrijk is, dan zullen zij de ERP systeemselectie ondersteunen.
 6. Begin bij de basis
  Operationele excellentie is een van de belangrijke factoren bij bedrijfssucces. Daarom is het noodzakelijk dat operationele mensen weten wat zij kunnen gebruiken via het nieuwe ERP systeem.
 7. Creëer een systeem dat de klanten tegemoetkomt
  Zonder klanten kan een bedrijf niet succesvol zijn. Daarom is het belangrijk om klanten te vragen wat hun behoeften zijn, zodat je die kunt behartigen.
 8. Vergeet de huidige stand van zaken
  Definieer liever waar het bedrijf moet uitkomen na de implementatie, zodat een ERP systeem gekozen kan worden wat deze doelen kan verwezenlijken.
 9. Begrijp wat mogelijk is
  Bij een ERP selectie is het belangrijk na te gaan wat het systeem kan, zodat hier gebruik van gemaakt kan worden. Tegenwoordig zijn er namelijk veel verschillende ERP systemen met diverse mogelijkheden.
 10. Vind een potentiële bedrijfspartner
  Productwederverkopers kunnen bedrijven helpen om de mogelijkheden van een nieuw ERP systeem te begrijpen.
 11. Creëer een rapportagesysteem dat leidt tot het maken van betere beslissingen
  Het verkrijgen van een goed resultaat is de verantwoordelijkheid van het ERP systeem, maar het bedrijf moet zelf steeds werken aan KPI’s en deze gebruiken om na te gaan waaraan waardevolle tijd wordt besteed.
 12. Creëer een stap voor stap selectieplan
  Een ERP selectie moet niet overhaast gebeuren. Bedrijven moeten voldoende tijd stoppen in het creëren van een stap voor stap ERP systeemselectieproces. Dit omvat niet alleen de implementatie van het ERP product, maar ook het creëren van effectieve bedrijfsprocessen en het helpen voorbereiden van medewerkers op de ERP veranderingen.