Selecteer een pagina

Er is een sprankje hoop aan de horizon. Het hoofd van de cloud computing afdeling van HP, Zorawar Biri Singh, is van mening dat het bedrijf een grote speler wordt binnen de cloud. Hij zei: “Ik zou het statement van begin oktober niet willen verwarren met uitspraken die we over de cloud doen. Het is voor ons een groot iets.”

Singh beseft dat HP een wanorde heeft gemaakt van de marketingstrategie voor cloud in de laatste jaren. Er is echter de laatste maanden hard gewerkt een verbeterde boodschap rond de Converged Cloud strategie van HP. Daarbij is het besluit genomen dat voormalig CTO networking Saar Gillai de cloud afdeling samen met Zorawar Biri Singh zal leiden. Hij zei: “Ik heb nog steeds een grote rol, maar Meg Whitman zit er direct bovenop en ook de rest van de bestuursleden kennen betrokkenheid. Het gaat om een top-down strategie die door het hele bedrijf goed begrepen wordt.”

Slecht nieuws

HP maakt gebruik van de cloud als een springplank. Dit jaar werden er maar liefst 27.000 medewerkers met ontslag gestuurd en de aandelenprijs was voor het eerst in tien jaar zo laag. Ook kon Lenovo de leidende positie van de grootste maker van pc’s overnemen. Singh geeft aan dat ondanks het feit dat de verkopen op het pc en printergebied slecht zijn gegaan, de technologie gigant nog steeds 6,8 miljard dollar aan winst binnenhaalde en een omzet van 29 miljard in het eerste kwartaal van het jaar. Deze cijfers verschillen niet veel met de 7,2 miljard dollar winst van Google in hetzelfde kwartaal.

De invloed die de cloudstrategie heeft op de markt is nog steeds onbetrouwbaar. Eerder in het jaar gaf het bedrijf een betaversie uit van zijn publieke cloud. In december volgen er nog meer grote aankondigingen bij het HP Discover evenement. Dan bestaat de mogelijkheid dat er producten op de markt worden gebracht die meteen beschikbaar zijn. Echter beweegt HP zich in een druk landschap. Oracle herzag bijvoorbeeld eerder zijn cloudstrategie en Google en IBM maakten bekend dat zij enorm investeren in de technologie.

Singh stelt dat HP heeft gekozen voor een andere aanpak. Daarbij speelt open-bron een grote rol. Alhoewel bepaalde analisten de betrokkenheid van HP bij de OpenStack-beweging zien als een teken dat het bedrijf wil parasiteren op vrije open-bron code, is het zo dat HP al een lange tijd een bedrijf is dat enorme bijdragen levert aan het project.

‘Niet zo braaf’

Lydia Leong, van onderzoeksbureau Gartner, is het niet eens met hetgeen Singh zegt. Ze maakt de opmerking dat grote ondernemingen voornamelijk code ‘doneren’ zodat de rest van hun producten en diensten kunnen worden geïntegreerd met OpenStack. Singh zegt dat hij geen gewetensbezwaren heeft op de impact die HP heeft op OpenStack. Hij zegt: “Het is geen religie. We lopen niet rond met OpenStack-tattoos. We proberen het op de best mogelijke manier te gebruiken. Het betekent voor ons dat we een schaalbare cloud op basis van OpenStack mogelijk willen maken.”

Het uiteindelijke doel is de Converged Cloud van HP. Die is een oplossing die wordt ingezet als het antwoord van HP op de marktleidende Amazon Web Services cloud. Singh is van mening dat de Converged Cloud geen losstaand product is; het is een technologisch raamwerk dat zowel de private als publieke clouds betrekt. Klanten kunnen met deze oplossing ook nog gebruik maken van beheerde hosting. Singh zegt: “Het is een paraplustrategie.”

Het raamzerk gaat samen met een infrastructuur die is toegevoegd. Daarin zijn opslag, netwerk en rekenkracht technologieën samengevoegd in een integraal design met cloud onderdelen. Singh zegt: “Converged cloud, buiten het marketing modewoord, is vergelijkbaar. We zien het als een set belangrijke krachten die bepalen hoe een cloud wordt gevormd. Je moet daarin oplossingen voor zowel private als publieke cloud hebben en managed hosting kunnen bieden.”

Gecombineerde omgevingen

Volgens Singh is er voldoende vraag vanuit de markt voor een aanbod met deze omvang. Ondernemingen willen hun werkladingen verspreiden over diverse omgevingen. Singh legt uit: “Wat ze in een publieke cloud kunnen krijgen, willen ze ook voor hun eigen private cloud en vice-versa. Ze willen interoperabiliteit en ze willen services kunnen bouwen en consumeren op basis van ze al in huis hebben.”

Bedrijven zullen werken met heterogene werkomgevingen. Dat is de reden waarom HP gebruik maakt van het OpenStack ecosysteem om met partners zoals Red Hat, VMware ne Microsoft samen te werken en de hypervisors van alle drie partners te ondersteunen. Los van het bieden van soluties gebaseerd op OpenStack bestanddelen, maakt het bedrijf ook gebruik van open-bron code om zelf haar clouddiensten te creëren. Volgens Singh is de publieke cloud een verzameling van kweekbakjes waar met zakelijke werkladingen in worden geëxperimenteerd.

Singh is van mening dat de leveranciersstrategie onbelangrijk is voor klanten. Het maakt niet uit als het gaat om een mulit- of single-stack aanpak. Klanten kijken echter wel uit naar SLA’s en een cloud die zijn werk goed doet. Singh zei: “De technologische stack is minder belangrijk. Kernkarakteristieken als de SLA, automatisering, orchestration, deployment en het mogelijk maken van deze zaken is veel belangrijker.”