Het Cork-gebaseerd kwaliteitsmanagementsoftwarebedrijf Qumas is verkocht aan een Amerikaanse koper voor ruim  $50 miljoen, wat gelijk is aan €36 miljoen.

Qumas, die klanten van farmaceutische en medische apparatuur assisteert om te voldoen aan wettelijke voorschriften, is verkocht aan het medische softwarebedrijf Accelrys. De algemeen directeur van Qumas is Kevin O’Leary die zich beweegt tussen de VS en Ierland en is geselecteerd als “Entrepreneur van het jaar”’ door Ernst en Young in 2009.

Qumas werd opgericht in 1994 en had het vorige jaar een geregistreerde verkoop van ongeveer €14 miljoen. Qumas heeft twee belangrijke afdelingen in Cork en Jersey City in de VS.

Beleggers in Qumas die de vruchten zullen plukken van de deal, beheren talrijke risicokapitaalondernemingen zoals de Ierse en Britse investeerders Delta Partners en het in Boston gevestigde privéaandelenfonds Fidelity Growth Partners.

Het hoofdkwartier van Accelrys te San Diego met meer dan 1300 klanten in de farmaceutische- en biotechnologiesector, energie, chemische stoffen, lucht- en ruimtevaart, consumptiegoederen en industriële productenindustrie, gaf aan dat middels de aankoop van Qumas zij hun klanten zullen voorzien van mission-critical-, end-to-end document- en procesmanagementnalevingsoplossingen. Verder zal Accelrys  met de aankoop van Qumas ook in staat zijn klanten te helpen om hun regelgevingsrisico te reduceren, lagere kosten voor de kwaliteit, en verhoging van operationele efficiëntie te realiseren bij het brengen van nieuwe producten op de markt .