Rodeca Systems BV uit Alphen aan de Rijn is specialist in de fabricage van transparante, thermisch isolerende bouwelementen en daglichtsystemen van polycarbonaat en andere kunststoffen. Het bedrijf beperkt zich evenwel niet tot het fabriceren van kunststoffen alleen maar beschikt over een uitgebreid assortiment aluminium profielen, verankerings- en ventilatiesystemen. In april 2016 werd contact opgenomen met het Nederlands Kenniscentrum door Martien de Ridder van Rodeca. Het bedrijf was op zoek naar een geschikt ERP systeem dat als vervanging zou moeten dienen van het verouderde systeem van Mamut.

We hebben gekeken naar Odoo en de software van Agiliq maar dat was niet helemaal wat we zochten. We hebben uiteindelijk toch voor de ERP software van Exact gekozen. Het is namelijk ook goed integreerbaar met ons planningspakket.

ERP systeemvereisten voor Rodeca Systems BV

Rodeca ontwerpt en fabriceert zelf bouwelementen maar koopt ook systemen en materiaal in via de moederorganisatie in Duitsland. De primaire wens was om een ERP systeem te vinden dat zowel de projectmatige bedrijfsprocessen als de groothandelsfunctie van het bedrijf kon automatiseren. Martien de Ridder van Rodeca gaf aan dat het nooit een standaard productieproces betrof, veelal werden bouwelementen geheel op maat ontworpen en gefabriceerd per project. Wat vooral belangrijk was binnen de nieuwe ERP-configuratie was een goede planningsmodule.  Het zou ook handig zijn als uiteindelijk de pakbonnen en stukslijsten ook door de ERP software zou worden gegenereerd.

Advies en informatie van het Nederlands Kenniscentrum

Na het eerste advies van het Nederlands Kenniscentrum om eens eerst te kijken naar ERP software zoals QBS Main Dashboard en software van Agiliq BV, gaf Martien de Ridder van Rodeca aan dat hij de door het Nederlands Kenniscentrum aangedragen informatie wat beknopt vond. Hij wilde graag de sterke en zwakke punten van de systemen in het advies terugzien, een ‘doorwrochte analyse’ dus Dit is een logische vraag die wij vaker te horen krijgen van informatieaanvragers, een vraag die vaak niet eenduidig te beantwoorden is. Wat voor de één namelijk een voordeel is of een positieve eigenschap, is voor de ander weer minder belangrijk. Het Nederlands Kenniscentrum kijkt in eerste instantie of een leverancier van ERP software goed aansluit op de desbetreffende branche, de schaal van het bedrijf en over de noodzakelijke basisfunctionaliteit beschikt die een bedrijf specifiek kenbaar heeft gemaakt. Overigens kunnen detailvragen wel bij het Nederlands Kenniscentrum terechtkomen, maar niet voordat de informatieaanvrager de eerste longlist zelf heeft doorgenomen en de diverse ERP systemen nader heeft onderzocht.

Over ERP software van Exact

Het is nog best moeilijk om uit alle informatie over Exact software gelijk een passend pakket te kiezen dat bij uw organisatie past, tenminste, als u geen ZZP-er bent. Het is dus vooral zaak om u voldoende te laten voorlichten, het liefst door een branchegerichte partner van Exact, via een expert van het Exact hoofdkantoor of door het Nederlands Kenniscentrum. Voor complete ERP functionaliteit biedt Exact vier verschillende ERP pakketten; Exact voor productie, groothandel, zakelijke dienstverlening en Exact voor de Bouw. Het bedrijf biedt al sinds 2005 complete webbased softwareoplossingen. Rond de 150.000 bedrijven werken anno 2016 wereldwijd met Exact Online. In elk van de hiervoor genoemde softwarepakketten zit sinds eind 2012 standaard CRM geïmplementeerd. Met Exact Synergy Enterprise bundelt men Customer Relationship Management (CRM), Human Resource Management (HRM) en financiën in 1 bedrijfssoftwarepakket.

Exact heeft zijn hoofdkantoor in Nederland en heeft daarnaast een netwerk van vestigingen in Europa, het Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Australië en Afrika. Met meer dan 2500 medewerkers, vestigingen in ruim 40 landen en oplossingen die beschikbaar zijn in 40 talen, bedient Exact momenteel klanten in 125 landen verspreid over alle vijf de continenten. Exact kent een groot aantal in Nederland actieve partners, consultants, projectmanagers en supportmedewerkers die u met specialistische kennis adviseren, de implementatie begeleiden en bedrijven kunnen ondersteunen.


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en ERP softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.

U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan ERP leveranciers. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.