PlastChem BV ontwikkelt en fabriceert PVC-compounds die gebruikt worden voor zowel extrusie als spuitgieten (een techniek om kunststof producten te fabriceren met behulp van mallen). Toepassingen van deze compounds vindt men onder andere in de bouw- en autoindustrie. PlastChem verkoopt haar kunststoffen voornamelijk in de Benelux, Duitsland, Engeland, Polen en Oekraïne. In oktober 2014 werd contact opgenomen met het Nederlands Kenniscentrum met het verzoek om mogelijke ERP leveranciers voor PlastChem mee te helpen selecteren. Het bedrijf gebruikte een 20 jaar oud systeem en veel informatieverwerking ging nog handmatig met behulp van Excel. Het software selectieproces duurde tot oktober 2015. Voor het nieuw in te voeren ERP systeem had de organisatie een aantal belangrijke eisen.

Het ERP functionaliteitslijstje van PlastChem BV

1. Branchespecifieke ERP – Voor PlastChem was het belangrijk dat het nieuwe ERP systeem geleverd zou worden door een softwareleverancier die veel ervaring had opgedaan in de productie-industrie, met de specifieke branche dus waar PlastChem in opereerde.
2. Voorraadbeheer en grondstoffenbeheer – Het ERP pakket moest vooral geschikt zijn om veel soorten informatie over de samengestelde producten en de bijbehorende grondstoffen te verwerken. Compleet voorraadbeheer van alle grondstoffen was een belangrijke eis.
3. Scanmogelijkheden – Producten moesten ingescand kunnen worden en terug te vinden zijn in het ERP systeem.
4. Customer Relationship Management en Financieel  – Een goede financiële module binnen het nieuw in te voeren ERP pakket was ook belangrijk evenals CRM mogelijkheden. Mogelijk kon er een speciaal CRM pakket gekoppeld worden aan het ERP systeem.
5. Receptuurregistratie – Het bedrijf werkte intern met een speciale methodiek om recepten op te stellen en te visualiseren. Dit moest binnen het nieuwe ERP systeem ook mogelijk zijn.
6. Planningsmodule – Naast bovengenoemde eisen was een planningsmodule ook erg belangrijk. Het bedrijf beschikt over een fabriek met meerdere menglijnen en deze moeten goed gepland kunnen worden. Men wilde de mogelijkheid hebben om producten in te kunnen scannen die binnen kwamen om deze vervolgens weer af te kunnen boeken.
7. Transport van data – Het zou mooi zijn als de recepten vanuit het 20 jaar oude softwaresysteem ‘Hard Profit’ overgezet kunnen worden naar het nieuwe systeem. Voor de facturatie gebruikte men binnen de organisatie al software van Afas. Het zou fijn zijn als dat ook overgezet kon worden.

Geselecteerde ERP longlist van het Nederlands Kenniscentrum

Op basis van bovenstaande wensen konden een aantal ERP leveranciers voor PlastChem BV worden geselecteerd; SAP partner Agion, CS Plus (Exact ERP oplossing), Prodin Business Solutions en Afas. Ook werd gezocht naar een geschikte Microsoft partner die aan alle wensen van de organisatie tegemoet kon komen. Het moest een branchegespecialiseerde softwareleverancier zijn met ruime ervaring in de productie-industrie. Binnen korte tijd werden contacten gelegd met alle hiervoor genoemde leveranciers waarna binnen PlastChem de shortlistselectie kon beginnen.

We hebben uiteindelijk voor Microsoft Dynamics Navision gekozen omdat het programma er goed uitzag en omdat we er een goed gevoel over hadden bij leverancier GAC. Wat betreft de planningsmodule kwamen zij er het sterkst uit en gaven ze daar het meeste vertrouwen in. De implementatie is nog bezig en duurt ongeveer een jaar.

Over GAC Business Solutions

GAC Business Solutions is een van origine Brabants IT-bedrijf dat bestaat sinds 1983. Met ruim 140 medewerkers bedient GAC klanten actief in diverse branches zoals de zakelijke dienstverlening (IT / Consultancy bedrijven/ accountantskantoren) groothandel (projecten en service) en productie (klantordergestuurd, toeleverende industrie, semi proces) en de kinderopvang. In 1997 koos GAC voor Microsoft Dynamics Navision als softwareplatform voor de diverse doelgroepen. Deze softwareleverancier is in staat om klanten op alle vlakken te voorzien van een passend Microsoft Platform oplossing (Dynamics & SharePoint). GAC ERP implementaties vindt men ook over de grenzen.


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en ERP softwareaanbieders of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.

U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan ERP softwareleveranciers. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.