BD Gas B.V. produceert diverse componenten, installaties en toepassingen voor de gasindustrie en is ontstaan uit een management buy-out vanuit Elster Instromet. Het bedrijf assembleert veel metalen onderdelen, ontwerpt, bouwt en fabriceert installaties en de componenten hiervoor. Het Nederlands Kenniscentrum kwam in maart 2015 met BD Gas BV in contact, men was intensief bezig de zelfstandige doorstart te realiseren en men zocht een geschikt ERP pakket om de bedrijfsprocessen te automatiseren. Gegevens uit het voorheen gebruikte SAP systeem mochten worden meegenomen naar de nieuwe IT-omgeving.

Generieke ERP softwarewensen van BD Gas BV

BD Gas BV zocht een vanuit de cloud benaderbaar ERP pakket dat geschikt was voor de metaalbranche. Het registeren van offertes en inkoopfacturen alsmede het volledige voorraadbeheer moest binnen het nieuw in te voeren ERP systeem worden afgehandeld. Als er iets uit de voorraad was verkocht of was gebruikt, dan moest er een signaal worden gegeven naar de inkoop. Zo kon men gelijk zien wat besteld zou moeten worden. Specifieke CRM functionaliteit was op dat moment nog niet nodig maar het zou wel in de toekomst mogelijk moeten zijn. De producten die door BD Gas werden gemaakt, werden voorzien van een etiket m.b.v. ‘Altec Nice Label’. Deze software zou ook gekoppeld moeten worden met het nieuwe ERP systeem.

Selectie van mogelijke ERP leveranciers door het Nederlands Kenniscentrum

Op basis van de desbetreffende branche, de schaalgrote en de mogelijke noodzakelijke uitbreidingen in de toekomst, werden vier ERP leveranciers geselecteerd die tegemoet konden komen aan de generieke en specifieke functionaliteitswensen van BD Gas BV. Dit waren Pantheon Automatisering met hun Oculus Online pakket, ABC E Business, Agion met SAP Business One en software van Ridder Data Systems. Later werden aan dit rijtje door de organisatie zelf ook nog Exact Nederland en MKG toegevoegd.

We hebben uiteindelijk voor Pantheon gekozen. We hebben ook een Microsoft implementatiepartner gesproken alsmede medewerkers van MKG, Ridder en Agion. SAP Business One van Agion viel af omdat er geen productiemodule in zat. ERP van Microsoft was teveel werk voor de tijd die wij nog hadden. We hebben een cursus van 6 weken gevolgd en het pakket van Pantheon draait nu zo’n 11 maanden. We hebben alle data ingeladen en dat werkt nu vrij goed. We zijn ook erg tevreden over de begeleiding.

Over Pantheon Automatisering

ERP-leverancier Pantheon is van origine een puur Nederlands softwarehuis. Oculus is de naam van de standaard bedrijfssoftware van Pantheon die niet alleen ERP ondersteunt, maar ook CRM, WMS, BI, DMS, Transfer en e-Commerce. In april 2016 werd textielfabrikant Koninklijke Raymakers klant van Pantheon en in mei 2016 werden overeenkomsten afgesloten met onder andere Tulp Fietsen in Maastricht, Habitat Solutions in Ridderkerk en Intressio kaarten in Zuidland. BD Gas BV kan vanaf juni 2015 aan dit rijtje worden toegevoegd. In 2016 heeft Pantheon weer flink geïnvesteerd in functionele uitbreidingen van het standaardpakket zoals aanpassingen aan de userinterface (dashboards) alsmede mobiele en e-commerce verbeteringen wat betreft de Oculus systemen en de cloudhosting.

Zie voor de leveranciersreview dit artikel op de website van Pantheon.

Oculus Online ERP van Pantheon veelvuldig geselecteerd in het eerste half jaar van 2016

Vele aanvragers van informatie bij het Nederlands Kenniscentrum hebben in de eerste twee kwartalen van 2016 hun software-selectietraject afgesloten met een keuze voor Oculus Online van Pantheon Automatisering. Vooral productiegedreven organisaties waaronder ondernemingen actief in de metaalsector kozen uiteindelijk voor de ERP software van Pantheon. Veelgehoorde argumenten voor deze keuze waren; de compleetheid van de ERP oplossing alsmede de goede begeleiding tijdens de implementatiefase.


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en ERP softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over ERP softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.

U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan leveranciers. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.