We hebben voor SAP Nederland gekozen. De reden was dat we een goede prijs konden afspreken en als we voor Microsoft zouden zijn gegaan, zou teveel veranderd moeten worden.

CANHR  is een onderdeel van LDD Holding BV en werkt aan carrière en netwerkontwikkeling, HR (ondernemend personeelsmanagement) alsmede ‘Optimalisatie & Change Management’. De organisatie was vanaf april 2014 op zoek naar ERP software om een kassasysteem en beperkte CRM-functionaliteit in te richten voor een opdrachtgever van het bedrijf. Het nieuwe ERP systeem was bedoeld voor een retailorganisatie, een franchiseorganisatie die winkels door het hele land exploiteert. Er was al contact geweest met softwareleveranciers SAP en Microsoft. Men kwam erachter gekomen dat de software van deze leveranciers niet voor de volle 100% matchte voor deze opdrachtgever, vooral wat betreft de complexiteit het ‘het gewicht’ van deze systemen. CANHR wilde gewoon weten of er nog andere alternatieven waren. Men wilde het software selectietraject gestructureerd op poten zetten en zo kwam men in 2014 terecht bij het Nederlands Kenniscentrum.

Functionaliteitswensen en RFI voor het nieuwe ERP pakket

De wensen voor het aan te schaffen ERP systeem voor de opdrachtgever van CANHR betroffen vooral een kassasysteem met informatieverwerking van zowel goederen als geldstromen en als het even kon in verbinding met elkaar. Men wilde ervoor zorgen dat de voorraad op tijd beschikbaar zou zijn d.m.v. een goed geautomatiseerd ERP systeem. Er moest een verbinding komen met de expeditie alsmede met de diverse distributiecentra. Tegelijkertijd zou het nieuw in te voeren ERP-systeem ook iets moeten kunnen zeggen over nieuwe kassasystemen die op de markt beschikbaar waren gekomen. Het zou mooi zijn als de administratie meegenomen kan worden binnen de ERP software en als deze gekoppeld kon worden aan voorraadbeheer en goederenstromen.  Het nieuwe ERP pakket zou flexibel, schaalbaar en niet al te ingewikkeld moeten zijn, men vond SAP daarom een stap te ver. Men was huiverig om een te zwaar ERP softwarepakket te selecteren. Het nieuwe ERP systeem zou wel wat CRM functionaliteit mogen hebben en moest gekoppeld kunnen worden aan het pakket ‘Payrolling HR’ van AFAS.

Eerste longlistselectie via het Nederlands Kenniscentrum

Uit de bestanden van het Nederlands Kenniscentrum kwamen in eerste instantie een aantal geschikte leveranciers naar voren. Dit betroffen HSO, UNIT4, Pantheon, QAD en Clear Solutions waarvan de laatste vier afvielen door diverse redenen. Ondanks de mogelijkheid om HSO verder te onderzoeken, richtte men zich uiteindelijk toch op de ERP oplossingen van SAP en Microsoft.

We hebben eerst 600 vragen opgesteld en uiteindelijk vanuit een Request For Information (RFI) antwoorden gekregen en vandaaruit is er een keuze gemaakt. De implementatie heeft ongeveer twaalf maanden geduurd en stapsgewijs zijn er een aantal functies live gegaan. Onze opdrachtgever werkt er nu nog niet zo lang mee, maar het bevalt prima.

Over SAP Nederland

SAP Nederland is een dochteronderneming van SAP SE en verantwoordelijk voor alle activiteiten in Nederland. Het hoofdkantoor staat in ’s-Hertogenbosch. Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van de bedrijfsvoering. Op dit moment (april 2016) gebruiken meer dan 260.000 klanten software van SAP . Sap Business One wordt in Nederland door een groot aantal professionele partijen (SAP partners) geleverd en geïmplementeerd waaronder bijvoorbeeld AGP, Agion en Capgemini. Sap Business One is een platform dat op maat kan worden uitgerold voor circa 500 specifieke branches. Het ERP systeem is ook, als u daarvoor kiest, via de cloud te benaderen. Het systeem wordt vaak korter aangeduid met de termen ‘Business 1’ of ‘SAP B1’. Sap Business One incorporeert een groot aantal functies en bedrijfsprocessen;

 • Voorraadbeheer
 • Productiebeheer
 • Customer Relations Management (CRM)
 • Inkoop
 • Mobility
 • Rapportages en business intelligence
 • Analytics Powered by SAP HANA
 • E-commerce
 • Verkoop
 • Logistiek
 • Service
 • Materiaalbehoefteplanning / MRP
 • Integratie van MS Office

SAP Nederland promoot haar ERP software als ‘De bedrijfsmanagementoplossing voor kleine en middelgrote organisaties’. SAP Business One kan geïntegreerd worden met de zogenaamde SAP Business Suite en kan vanwege de open architectuur worden geïntegreerd met oplossingen derden.


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en ERP softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.

U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan leveranciers. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.