Selecteer een pagina

Omega Algae Ehf heeft de ambitie om een wereldwijde, innovatieve, kosteneffectieve en duurzame leverancier van uit algen gewonnen ingrediënten en grondstoffen te worden. Op het moment van de software selectieaanvraag bij Nederlands Kenniscentrum, bestond de organisatie uit 10 werknemers en was het bedrijf bezig om een pilotproject op te zetten om omega 3 te gaan halen uit algen. Omega 3 is een meervoudig onverzadigde vetzuur die ondermeer wordt gehaald uit natuurlijk gevangen vis.

Omdat wereldwijd de vraag naar omega 3 toeneemt voor bijvoorbeeld voedingssupplementen en medicijnen en omdat kweekvis geen goed alternatief is voor de productie ervan, gaat het bedrijf de grondstof rechtstreeks winnen uit algen. Emiel Eckstein, projectverantwoordelijke voor deze pilot, was op zoek naar een nieuw ERP systeem om het gehele traject van productie en winning alsmede kwaliteitseisen en laboratoriumcertificaten goed te kunnen volgen. Uiteindelijk zouden, na succesvolle groei, zo’n 50 mensen toegang moeten kunnen krijgen tot het nieuwe ERP-systeem.

Wij willen dit proces goed kunnen volgen en kunnen zien waar het product zich bevindt en waar het gebleven is. Er zal binnen het nieuwe ERP systeem dus ook een module moeten zitten waar een traceermogelijkheid in zit.

ERP systeem moet productie en kwaliteitseisen van omega 3 productie goed volgen en registreren

Omega Algae maakt ook gebruik van externe leveranciers die een stof leveren waardoor de algen gaan groeien. Het was dus ook belangrijk om een ERP systeem te implementeren dat ook goed uit de voeten kan met registratie van voorraden en de inkoop. Tevens moet binnen het systeem ook te herleiden zijn welk product aan welke kwaliteitsmetingen voldoet. Ook zou het handig zijn als de administratie en facturatie in het nieuwe ERP systeem zou zitten. Daarnaast was CRM zeker meegenomen omdat het bedrijf over een paar jaar ook zelf de sales van de producten wilde oppakken. Omega Algae geeft ook trainingen aan mensen in IJsland en USA en daarom was het nodig om de urenregistratie van deze mensen goed te kunnen volgen.

Software selectieproces van Omega Algae leidde naar SAP Business One

Vanaf juli 2015 ging het software selectieproces pas echt van start. Het Nederlands Kenniscentrum adviseerde om in gesprek te gaan met CS Plus, Prodin Business Solutions, HB Software en Logres (SAP Business One). Na gesprekken met al deze ERP leveranciers werd er uiteindelijk een shorlist opgesteld van twee partijen. Het bedrijf koos uiteindelijk voor SAP Business One van Logres. Emiel Eckstein van Omega Algae formuleerde de keuze alsvolgt;

Wij zijn erg tevreden over de voorselectie van het Nederlands Kenniscentrum. Vanuit het verleden waren wij wel bekend met SAP maar hadden we daar niet zulke beste ervaringen mee. Deze SAP leverancier heeft dat volledig weggenomen. Hij gaf vertrouwen en was down to earth.

SAP Business One van Logres

Logres Business Solutions, opgericht in 1993, implementeert en ondersteunt oplossingen van SAP Business One, UNIT4 en QlikView. Naast de bedrijfssoftware van SAP en UNIT 4 (financieel, logistiek en boekhoudprogramma’s) levert Logres diensten ten behoeve van implementatie en ondersteuning in de vorm van support. Voor rapportages op managementniveau maakt Logres gebruik van QlikView. Logres levert ook ProcessForce, een CompuTec-oplossing die speciaal ontwikkeld is voor de procesindustrie en volledig is geïntegreerd met SAP Business One.

Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen aanvrager en softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Heeft u behoefte aan informatie over ERP software of heeft u vragen over de wijze waarop u een software selectieproces organiseert? Vraag ons software informatiepakket aan!