Selecteer een pagina

Een bedrijf dat constructiekits levert voor de zelfbouw van kinderfietsen, skelters, scooters en allerlei andere modulair te bouwen vervoersmiddelen voor kinderen en tieners, koos voor de open source ERP oplossing van Odoo. Dat kan bijna geen toeval zijn, gezien de bedrijfsfilosofie van zowel dit specifieke bedrijf als die van de gekozen ERP softwareleverancier Odoo. Infento, gevestigd in Amsterdam, bestaat al sinds 2010 en biedt ouders en kinderen een manier om zelf fietsen en andere vervoersmiddelen zelf te bouwen. Een soort technisch lego, maar dan net even op een andere schaal en met een speciaal doel. In januari 2016 nam het bedrijf contact op met het Nederlands Kenniscentrum met daarbij de vraag welk ERP systeem passend zou zijn voor hun organisatie.


ERP functionaliteitswensen van Infento

Thijs Elferink van Infento had reeds kennis gemaakt met Microsoft Dynamics NAV maar wilde toch echt wat anders. Als echte MAC-liefhebber was het systeem van Microsoft volgens hem niet de juiste oplossing en niet gebruiksvriendelijk genoeg. Belangrijk voor het nieuw in te voeren systeem was dat het mogelijk moest zijn om de verschillende constructiekits op maat te kunnen samenstellen met behulp van de ERP software. De onderdelen van de kits werden vooralsnog gemaakt in China en er zou dus ook een goede voorraadadministratie in het systeem moeten zitten. De productie zou misschien eerdaags ook in Nederland worden uitgevoerd. De meeste bestellingen kwamen via de e-commerce webshop van Woocommerce tot stand en ook hiermee zou dus een koppeling mee moeten worden gemaakt. Ondanks al deze wensen moest het in te voeren ERP pakket niet te ingewikkeld zijn. CRM-functionaliteit zou er volgens Thijs Elferink gelijk in mogen zitten maar zou eventueel ook los van de ERP software mogen komen te staan. De boekhoudsoftware van Twinfield zou wel met het ERP systeem moeten kunnen communiceren.

We willen de machines kunnen volgen in het systeem d.m.v. een goede planning. Ook willen we kunnen zien, als er bijvoorbeeld op 10 december 1000 dozen klaar moeten zijn, dat het systeem dan kan vertellen wat er in die dozen zit en wat er op voorraad is en hoeveel tijd er nodig is om het te maken, hoeveel uur daarvoor nodig was en wanneer er actie ondernomen moet worden. Het moet een bestelplanning zijn.

Advies van het Nederlands Kenniscentrum en de geschikte ERP kandidaten voor Infento

De gewenste functionaliteit werd nader in kaart gebracht waarna het Nederlands Kenniscentrum het advies uitbracht om te kijken naar de ERP oplossingen zoals die van Pantheon Automatisering, BizzCloud, Blisss Software, King Business Software en AFAS. In maart 2016 werd tijdens de Kennisdag van het NKC door Infento gesproken met diverse vertegenwoordigers van deze leveranciers zodat men niet alleen afhankelijk was van een algemeen informatiepakket. Ook werd zelfstandig contact opgenomen met Odoo waarna nadere oriëntatie op dit open source systeem vanzelfsprekend werd. Vanzelfsprekend in die zin dat Odoo de noodzakelijke flexibiliteit kon bieden die Infento zocht. Uiteindelijk werd definitief gekozen om de ERP tools van Odoo te gaan inzetten. Het pakket was snel “live te zetten” en was voordeliger in vergelijking met de andere pakketten. Vooral de modulaire kenmerken van het systeem, het op maat samen kunnen stellen van de functies die men nodig dacht te hebben, sprak erg aan. Het ERP pakket wordt momenteel via de cloud afgenomen door Infento.

Over Odoo en open source ERP

Volgens oprichter Fabien Pinckaers is “Odoo geen ERP-pakket, maar een collectie bedrijfstoepassingen: … Qua functionaliteit zijn we op bepaalde vlakken vergelijkbaar met SAP, maar het accent ligt anders. Odoo wordt onder de voorwaarden van de AGPL-licentie verspreid. In ieder geval moet de term “Open source ERP ”niet worden verward met Open ERP, of OpenERP, dit zijn namelijk voormalige merknamen van het ERP-pakket dat inmiddels dus de naam Odoo dragen. Eind 2017 wordt versie 11.0 van Odoo verwacht.

Andere open source ERP-alternatieven

Andere voorbeelden van open source pakketten zijn bijvoorbeeld ERPNext en IDempiere (van Adempiere maar anno 2017 heeft men keuze uit tientallen “community driven” ERP applicaties). De meeste pakketten zijn ook in het Nederlands beschikbaar. Odoo is open source software en wordt gebruikt voor diverse zakelijke toepassingen. Voor ieder proces is wel een Odoo module in te zetten, van website en e-commerce tot productie, voorraadbeheer en boekhouding, allemaal geïntegreerd in één ERP-Systeem.

Experts en partijen die Odoo ERP implementaties verrichten

Men moet Odoo eigenlijk zien als een softwareplatform dat door diverse IT-bedrijven wordt gebruikt om speciale ERP-functionaliteit te ontwikkelen. Ze ontwikkelen dus zelf softwaremodules op basis van de softwareblauwdruk die Odoo biedt. Er zijn vele Odoo specialisten in Nederland actief waaronder ERP Open BV, Odoo Experts, i4Knowlegde en Open2Bizz maar uiteraard kan men specifieke vragen ook gewoon bij de bron neerleggen via www.odoo.com.

Odoo versies en de community

Odoo is anno 2017 beschikbaar in twee hoofdversies die qua functionaliteit en interface iets verschillen. De open source versie “Odoo Community” en de gemanaged open source versie “Odoo Enterprise”. De Enterprise versie beschikt logischerwijs over extra functionaliteit. “Odoo S.A.” (société anonyme, naamloze vennootschap) is de software-uitgever van de Business Application Suite genaamd Odoo. Het bedrijf bestaat uit meer dan 250 medewerkers en is met zes kantoren vertegenwoordigd op meerdere continenten (België, San Francisco, New York, Luxemburg, India en Hong Kong). Odoo SA beheerd de dertig belangrijkste toepassingen die regelmatig worden bijgewerkt en verder ontwikkelt. De gemeenschap van meer dan 1.500 actieve leden heeft daarnaast bijgedragen aan meer dan 4000 apps om een ​​breed scala aan zakelijke behoeften te dekken.


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en ERP softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als informatie aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.

U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan leveranciers van ERP software. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.