Een bedrijf actief in de verkoop van schoonmaak- en polijstmiddelen voor de autoindustrie was op zoek naar een nieuwe CRM applicatie en vroeg bij het Nederlands Kenniscentrum informatie aan. Er werden een aantal logische wensen kenbaar gemaakt en een aantal specifieke vragen gesteld: welke online CRM applicatie is laagdrempelig, betaalbaar en gebruiksvriendelijk? Welk systeem biedt een selectiemogelijkheid van klanten op regio en en kan ik dan ook gelijk notities maken in de CRM applicatie? En kan ik dan ook gelijk een E-mail naar een klant sturen vanuit het systeem of moet ik weer gewoon overschakelen naar mijn eigen E-mailprogramma? Kan ik het zelf installeren of krijg ik daarvoor een dure vertegenwoordiger over de vloer?

Praktische vragen die uitnodigen tot een praktisch antwoord. Er zijn tegenwoordig een aantal online CRM applicaties die aan de hiervoor genoemde specificaties voldoen. Onderstaande lijst is zeker niet compleet, er bestaand nog tientallen andere CRM applicaties die soms ook geheel gratis worden aangeboden. Maar als u op enige support en op enige basisfunctionaliteit wilt rekenen, dan kunt u alvast eens kijken naar de hieronder vermelde CRM leveranciers.

ABCrm

Voor maar € 15,- per maand per gebruiker is het Nederlandse ABCrm één van de meest laagdrempelige CRM applicaties voor het midden- en kleinbedrijf die men via de cloud kan afnemen. Het pakket is modulair opgebouwd en richt zich met name op het vastleggen van de communicatie met bestaande klanten en leads. ABCrm is een prima softwarepakket om dossiervorming professioneel aan te pakken. De gratis proefversie en de overzichtelijke menustructuur trekt menig criticaster over de streep en ook met Outlook en Gmail is E-mailsynchronisatie mogelijk. Bij elk CRM systeem zijn support en overzichtelijke handleidingen belangrijk, ook daar is bij ABCrm voldoende plaats voor ingeruimd. Aan de hand van video’s, stappenplannen en FAQ’s wordt elke vraag over ABCrm beantwoord. De demoversie is een maand beschikbaar en daarmee kan men met maximaal twee gebruikers 100 relaties en 150 zogenaamde ‘communicatie items’ vastleggen. Genoeg tijd en ruimte om ABCrm echt te leren kennen. Meer informatie vindt u op de website van ABCrm.

PerfectView

PerfectView bestaat al sinds 1984 en is een van origine Nederlandse softwareontwikkelaar. Op het eerste gezicht biedt PerfectView dezelfde complete functionaliteit als ABCrm, alleen in een iets ander jasje. Een instapabonnement is zelfs nog goedkoper, voor € 10,- kan men al aan de slag met 5 gebruikers. De standaardversie biedt ook een groot aantal koppelingen door middel van API’s en de standaard koppelingen met E-mailprogramma’s en Office 365. Voor meer informatie, ga naar de website van PerfectView.

Salesforce

Salesforce biedt bedrijven een simpel in te richten CRM-platform gebaseerd op drie overzichtelijke abonnementen; de ‘professional’, ‘enterprise-‘ en ‘unlimited’ edition. Zoals Salesforce het zelf formuleert op haar website: “Als gebruiker hoef je niet langer hele reeksen spreadsheets, e-mails en databases door te spitten. Alles wat je nodig hebt, wordt centraal opgeslagen en is toegankelijk vanaf elke willekeurige locatie. Je kunt bezoeken vastleggen, actie ondernemen op leads, samenwerken aan verkoopkansen en realtime dashboards bekijken. En dat allemaal op mobiel, op kantoor of gewoon vanuit huis. Salesforce is duurder dan ABCrm en PerfectView. De standaard versie kost € 75,- per gebruiker per maand. Voor meer informatie, zie www.salesforce.com.

Zoho CRM

Zoho heeft voor zijn pakket het open source vTiger CRM gebruikt. Dit levert een solide pakket op met uitgebreide opties. De interface zit goed in elkaar en heeft veel weg van de interface van Salesforce. Maar uiteindelijk is het gebruik van een CRM applicatie ook een kwestie van smaak. Zoho biedt net als Salesforce ook een plugin aan om te integreren met Microsoft Outlook en Office. Het pakket is gratis voor max. 3 gebruikers. De standaard editie kost $13,- per gebruiker per maand, de professionele versie is voor $22,- per gebruiker per maand te verkrijgen en Zoho biedt ook een uitgebreide Enterprise versie. Binnen Nederland zijn verschillende bedrijven actief met de verkoop en implementatie van deze online CRM-applicatie. Bekijk de website van Zoho CRM.

We zijn erg blij met de aangeboden informatie van het Nederlands Kenniscentrum, vooral ook omdat er tegenwoordig zoveel CRM software aangeboden wordt en wij door de bomen het bos niet meer zien. Wij zijn een kleine organisatie, maar zoeken wel naar een pakket dat met ons mee kan groeien.


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en CRM softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over CRM softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.

U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan leveranciers. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.