Selecteer een pagina

Het open source besturingssysteem Ubuntu, dat op Linux is gebaseerd, is in 2004 ontworpen en heeft zich sindsdien razendsnel ontwikkeld. Deze is intussen de populairste versie van Linux, vooral omdat er is geconcentreerd op gebruiksgemak, innovatieve desktopvoorzieningen en goede hardwareherkenning. Ubuntu was een van de eerste versies van Linux die gericht was op de massa, op de “alledaagse gebruiker” die niet wilde rommelen in allerlei configuratiebestanden en de Terminal.

Ubuntu is nooit een ‘puur’ zakelijke, handel variant van Linux geweest net zoals bijvoorbeeld Red Hat Enterprise Desktop dat wel is. Toch zijn vooral de LTS-varianten aantrekkelijk voor het bedrijfsleven. Het pakket is in tegenstelling tot het eerdergenoemde totaal gratis voor zowel niet-commercieel als commercieel gebruik en daarbij verleent Canonical eventueel betaalde ondersteuning.

Langdurige Ondersteuning

Bovendien worden de LTS versies vanaf deze uitvoering voor zowel de desktop als de server vijf jaar lang van updates voorzien, terwijl de alledaagse iteraties van Ubuntu na één jaar ‘vervallen.’ Dat is slechts een zorg voor de meer ervaren thuisgebruiker. Die kan dan simpelweg elk half jaar een nieuwe versie installeren. Maar onder andere systeembeheerders kunnen daardoor software in het gehele bedrijf uitrollen waardoor dit voor hen aantrekkelijker is. De LTS-versies zijn overigens niet echt gericht op nieuwe mogelijkheden, maar meer op een probleemloze en stabiele werking. Of net als de formulering van Canonical zelf: ‘poetsen, prestatie en voorspelbaarheid’.

Toch heeft ook deze versie van LTS een aantal wonderbaarlijke nieuwigheden.
Wie nog met de oudere versies van Ubuntu heeft gewerkt, zal een cultuurschok moeten verwerken, want Ubuntu maakt sinds het afgelopen jaar gebruik van de Unity-interface, alhoewel het daarvoor werkte aan de standaard Gnome-werkomgeving.

Unity

Unity heeft trouwens behalve tot positieve, ook tot negatieve reacties onder de gebruikers geleid. Het zo anders dat slechts een deel met moeite aan de nieuwe ‘workflow’ kon wennen. De medewerkers van Unity zijn van mening dat het nieuwe systeem prettig werkt, maar zij kunnen zich goed indenken dat niet iedereen blij is ermee. Voor degenen die ontevreden zijn, is er altijd nog een andere mogelijkheid die via enkele klikken van de muis kan worden gekozen. Dan kan men het standaard Gnome 3-milieu installeren of men kan kiezen voor de Classic-moducm die een interface biedt, die vreselijk veel op Gnome 2.x lijkt.

Conclusie

Op dit moment is Ubuntu 12.04 LTS een uitstekende keuze voor hen die op zoek zijn naar gebruiksvriendelijke, niet-commerciële distributie voor allround gebruik. Het pakket is volledig, stabiel en tast ‘af’. Zowel thuis als op kantoor kun je voordeel trekken uit een algemene goede integratie met het internet, de langere supporttermijn, moderne desktopvoorzieningen en in het bijzonder social media. De Unity-interface vereist weliswaar dat je eraan moet wennen en dat kan een deal breaker zijn voor degenen die op zoek zijn naar een klassiekere desktop.