Hoewel softwarehuis Exact verwacht het jaar met een lichte winst af te sluiten, daalde zowel de totaalomzet en de brutowinst in de Benelux ten opzichte van vorig jaar. Dat maakte het management van de bedrijfssoftwareleverancier onlangs bekend. De managers geven wel aan dat het resultaat wordt gecompenseerd door winsten uit andere landen.

De omzet van Exact werd bepaald op 51,1 miljoen euro. Dat is bijna vijf miljoen minder dan in dezelfde periode in 2010, toen men zo’n 56 miljoen euro binnenhaalde. De brutowinst daalde met ongeveer een miljoen euro (van 12,4 miljoen in 2010 naar 11,4 in 2011). Het bedrijf uit Delft ziet enkele oorzaken voor de dalende cijfers, namelijk afschrijvingen op de verkoop van de Nederlandse hardwaretak, de verkoop van dochterbedrijf Siigo uit Colombia, kosten voor herstructurering en ongunstige wisselkoersen.

Exact meldde verder dat het herstructureringsprogramma dat het bedrijf sinds 2010 was ingezet inmiddels is afgerond. De softwareleverancier koketteert met het feit dat ondanks de sluiting van negentien vestigingen de omzet op gelijke basis is gestegen met 0,6 procent, van 51,2 naar 51,5 miljoen euro. Ook de brutowinst is gelijk gebleven, met respectievelijk 11,4 miljoen euro.

In 2011 introduceerde Exact enkele nieuwe producten voor het gebruik van ERP software op smartphones. Zo is Exact Synergy inmiddels te gebruiken op iPad, iPhone en Android. Ook voor het vierde kwartaal staan nog enkele nieuwe pakketten klaar om geïntroduceerd te worden. Het gaat hier om Exact Globe Next en Exact Online Uren Facturen.