ERP invoeren? Een compleet ingevuld RFI zegt zeker niet alles

Een leverancier van een ERP-systeem kan nog over zoveel ervaring, flexibiliteit en technische knowhow beschikken, veel klanten kijken vooral ook naar de continuïteit die de leverancier over lengte van jaren kan bieden. Is een leverancier financieel gezond? Hoeveel ervaring heeft hij met een deze specifieke branche en wat zijn de garanties die een leverancier kan bieden als het gaat om de daadwerkelijke implementatie? Het bijwonen van een kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum is een eerste stap in het keuzeproces. Zo’n presentatie is altijd mooi meegenomen, maar dan begint het pas.

Wij hebben gekeken naar de continuïteit en de toekomstbestendigheid die leveranciers ons konden bieden, ook of die leveranciers financieel gezond waren.

Een bedrijf actief in de engineering van mobiele water- en verkeerssystemen (vanwege het nog openstaande implementatietraject heeft dit bedrijf gekozen om anoniem te blijven) kiest niet gelijk op basis van de gelikte demo’s en ingevulde RFI’s (Request For Information) van een ERP-leverancier, maar op basis van specifieke achtergrondinformatie. Na het bijwonen van een door het Nederlands Kenniscentrum georganiseerde kennisdag, stelt het bedrijf eerst een longlist op waarna men uit gesprekken met vertegenwoordigers en door eigen onderzoek meer komt te weten over de daadwerkelijke gezondheid en toekomstbestendigheid van de ERP-leveranciers. De selectie van een geschikte leverancier is dus meer dan alleen het invullen van een programma van eisen en het ontdekken welke leverancier voor welke prijs het eisenpakket weet in te vullen. Op een hoger niveau spelen betrouwbaarheid en continuïteit van de desbetreffende leveranciers en ervaring met de specifiek branche een grote rol.

Uiteindelijk moet een leverancier ons exact kunnen aangeven hoe zij het systeem willen gaan invoeren en wat daar voor nodig is.

Gekeken werd of de leverancier meedacht over de gevolgen van de implementatie voor de organisatie. Wat is de prognose, hoe lang gaat het duren en welke garanties gaf de leverancier? Van Kennisdag naar RFI, van een longlist naar een shortlist en daarna de voorwaarden creëren voor een succesvolle implementatie, het is een blauwdruk voor elke organisatie die een ERP wenst in te voeren. Meer tips over het invoeren van ERP-systemen en hoe u daarmee kunt omgaan hoort u op de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum. U kunt zich eventueel hier aanmelden.


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen aanvrager en softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven.

 

Paste your AdWords Remarketing code here