Selecteer een pagina

Een bedrijf actief in infrastructurele oplossingen voor de offshore-industrie nam via een extern adviseur in september 2015 contact op met het Nederlands Kenniscentrum. De informatieaanvraag betrof een verzoek om potentiële ERP leveranciers en bijbehorende softwareoplossingen voor te selecteren voor een groeiende organisatie. De externe adviseur gaf aan dat men op het moment van de aanvraag al beschikte over een zelfgebouwd IT-systeem. Men gebruikte daarnaast voor de financiën een oudere versie van Microsoft Dynamics NAV. Het bedrijf wilde gaan uitbreiden en een systeem vinden dat in de toekomst ook met leveranciers kon communiceren en dat ook voor de klanten een soort intranet zou kunnen zijn. Men wilde ook in het buitenland kantoren beginnen dus de nieuwe ERP software zou flexibel genoeg moeten zijn om mee te kunnen groeien.

ERP functionaliteitswensen van offshore specialist

In grote lijnen moest het nieuwe ERP systeem een financieel gedeelte hebben en een gedeelte voor de planning van het personeel, de inkoop, productie, logistiek en het voorraadbeheer. De onderneming verhuurde materieel en alle informatie over de verhuur moest uiteraard ook inzichtelijk gemaakt worden binnen de nieuwe ERP software. Een reguliere opdracht zou in de toekomst alsvolgt geautomatiseerd moeten kunnen worden; de klant doet een aanvraag voor specialistische offshore materieel. Het bedrijf levert het materieel uit en dat zou per klant binnen de nieuwe IT-omgeving dan goed gevolgd en beheerd moeten kunnen worden. Het zou duidelijk moeten zijn wanneer de verhuurperiode zou aflopen en het systeem zou voor die tijd al een seintje moeten afgeven. De ERP software zou duidelijk moeten aangeven of het materieel opgehaald zou moeten worden,  of de verhuurperiode verlengd zou moeten worden of dat het materieel onderhouden zou moeten worden.

ERP software inclusief DMS gevraagd

Aan al het materieel hingen serienummers, keuringsrapporten, onderhoudsplanningen en certificaten. Om deze informatie zorgvuldig te kunnen herbergen zou een DMS ( Document Management Systeem) geen onnodige luxe zijn. Bovendien had met de voorkeur voor een SaaS oplossing (Software as a Service), dus een licentie voor een aantal gebruikers per maand, als het even kon een meertalig ERP systeem met Engels als voertaal. Het DMS zou ook moeten worden gebruikt om bijvoorbeeld informatie bij te houden op welke locatie het personeel werkzaam was. Ook was er de wens om een Voip systeem aan de ERP software te koppelen zodat, als er gebeld werd, er gelijk informatie over een opdrachtgever kon worden opgeroepen. De overkoepelende eis was uiteraard; het nieuwe ERP systeem zou moeten kunnen meegroeien met de organisatie.

Advies van het Nederlands Kenniscentrum inzake passende ERP leveranciers


De longlist die door het Nederlands kenniscentrum werd voorgeselecteerd bestond uit de volgende vier partijen; Netsuite, Inventive, FinancialForce (van SalesForce) en Thinkwise. In oktober 2015 werden alle geselecteerde partijen uitgenodigd en werden, naast het houden van gesprekken, ook demo’s bekeken. In januari kwam de shortlist tot stand, uiteindelijk draaide het om een keuze tussen twee softwareleveranciers; NetSuite en Thinkwise.

Mijn opdrachtgever heeft voor Thinkwise gekozen omdat zij het beste bij zijn gevoel paste, het is software dat doet wat zij willen zonder dat ze veel aan hun eigen processen moesten gaan sleutelen. Op de uiteindelijke lijst geschikte ERP kandidaten stonden eerst Thinkwise, Inventive, Netsuite en Logic Vision. NetSuite viel daarna al snel af. Het was een mooi standaardpakket maar het was niet ingericht op hun processen. Bij Inventive merkte je dat de oorsprong lag in de boekhouding en niet in de bedrijfsprocessen. Thinkwise werkt meer vanuit de gebruikerskant, precies wat ze wilden. De implementatie is begonnen en ze willen in oktober live kunnen gaan.

Over de software van Thinkwise

Met de slogan “Your business rules” zet Thinkwise haar kernboodschap binnen de IT-wereld op de kaart. Het bedrijf ontwerpt en implementeert haar eigen IT-systemen ‘vanaf scratch’ maar denkt ook mee aan de meest efficiënte veranderingen en aanpassingen voor een bestaand IT-systeem. Thinkwise software is te koppelen aan andere ERP systemen zoals die van SAP, Microsoft Dynamics, Afas, Unit4, Exact en Oracle.

In april 2016 opende Thinkwise een nieuwe vestiging in Rotterdam, blijkbaar zit de groei er nog steeds in. De Thinkwise Software Factory biedt uitgebreide mogelijkheden voor integratie met bestaande software zoals bijvoorbeeld Microsoft Office en diverse bestaande commodity software zoals financiële software, ERP software, HRM software en produktie-oplossingen. Thinkwise bedrijfssoftware integreert probleemloos met Microsoft Office zoals Outlook, Word en Excel. De koppeling met Microsoft Outlook is een standaard koppeling. De import en export vanuit Excel is geïntegreerd in de gebruikersinterfaces (GUI’s). De Excel import wordt via de businesslaag gegenereerd om correctheid van de data te garanderen.


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en ERP softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.

U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan leveranciers van ERP software. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.