Selecteer een pagina

Het Nederlands Kenniscentrum krijgt elk jaar informatieaanvragen van bijzondere bedrijven die actief zijn in zeer verschillende sectoren. Sommige aanvragen of ‘aanvragers’ zijn gelijk speciaal. Vooral als men een bedrijf van plan is te gaan opstarten, staat het NKC deze organisaties graag terzijde om in ieder geval wat betreft de automatisering gelijk met passende ERP bedrijfssoftware aan de slag te gaan. De onderstaande selectiecase begon in september 2015 toen Corien Poederback van ‘De Verspillingsfabriek’ contact opnam met het Nederlands Kenniscentrum.

Op grote schaal een antwoord geven als het gaat om voedselverspilling, dat is het doel van De Verspillingsfabriek in Veghel. In De Verspillingsfabriek worden van waardeloze reststromen of reststromen met een minimale waarde smaakvolle producten gemaakt.

Achtergronden ERP informatieaanvragende organisatie

Corien Poederbach is directeur van ‘de Verspillingsfabriek’ van Hutten, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verzorgen van bedrijfsrestauratieve diensten, het organiseren van exclusieve bijeenkomsten en evenementen en het continu doorontwikkelen van een ambachtelijke food service. Hutten heeft de ambitie om Nederland op de kaart te zetten als het gaat om het bedenken van oplossingen voor voedselverspilling en vanuit die basis werd het concept van de Verspillingsfabriek vormgegeven. Bij het opzetten van ‘de fabriek’ werden kennispartners zoals de Wageningen University, de HAS, de Hogere Hotelschool en partijen als Sligro gevraagd om mee te denken. Het huidige Hutten is van origine ontstaan uit de ambachtelijke bakkerij van Jan Hutten die al in 1929 in het Brabantse Veghel zijn lekkernijen verkocht. Hutten is gegroeid van een kleine lokale bakkerij in 1929 tot een nationaal opererend met 1500 ‘samenwerkers’ in 2015. De Verspillingsfabriek werd in maart 2016 pas echt operationeel maar daar ging nog wel het één en ander aan vooraf.

ERP wensenpakket van de Verspillingsfabriek

Corien Poederback trad in oktober 2015 aan als kersverse directeur van de fabriek en had in het verleden ervaring opgedaan met SAP en diverse andere ERP pakketten. Ze zat er niet geheel blanco in maar wilde het Nederlands Kenniscentrum toch vragen om een longlist van mogelijke leveranciers te leveren op basis van het wensenpakket. Vooral referenties van softwareleveranciers die ook actief waren in dezelfde branche (voedselindustrie – food) zouden haar van pas kunnen komen. De organisatie was nog kleinschalig en het nieuwe ERP pakket moest ook niet vanaf begin af aan te groot zijn, maar wel mogelijkheden bieden om uit te breiden in de toekomst. De fabriek zou beginnen met circa 5 medewerkers.

Binnen het ERP systeem hoefde geen CRM-functionaliteit te zitten omdat dat al op het hoofdkantoor van Hutten aanwezig was. Er zou een inkoop en voorraadmodule in moeten zitten en vooral ook een planningsmodule en een koppeling met het financiële softwarepakket van Exact. De productieplanning was dus erg belangrijk en ook de labeling zoals de THT labeling (Ten minste Houdbaar Tot labeling) moest met behulp van het nieuwe ERP systeem geautomatiseerd kunnen worden. Track en Trace functionaliteit zou ook in het nieuwe ERP systeem te herbergen moeten zijn evenals informatie wat betreft de diverse kwaliteitssystemen. Deze laatste functionaliteiten mochten ook later gekoppeld worden, maar het moest wel mogelijk zijn voor als de organisatie in de toekomst wilde gaan uitbreiden. Er hoefde geen personeelsregistratiesysteem in de ERP software te zitten.

ERP softwareselectie voor de Verspillingsfabriek

Er kwamen diverse ERP softwareleveranciers voor de Verspillingsfabriek in aanmerking, stuk voor stuk waren dit ook leveranciers die ruime ervaring hadden opgedaan in de voedselindustrie. Het Nederlands Kenniscentrum keek niet alleen naar de functionaliteiten van een ERP pakket dat mogelijkerwijs tegemoet konden komen aan het wensenpakket maar vooral ook of een leverancier echt ervaring had met implementatie ervan bij voedselproducerende bedrijven. Pantheon, Afas, Exact Nederland, SAP Business One van Logress en AGION zouden in principe allemaal tegemoet moeten kunnen komen aan alle wensen van Corien Poederach. Gekeken werd ook of de reeds in gebruik zijnde softwaresystemen van Hutten uitgebreid konden worden. In april 2016 kwam Corien Poederbach met de mededeling dat Microsoft Dynamics van voedselbranchespecialist Schouw Automatisering was gekozen:

We nu live gegaan en het is nog even wennen. We zijn ook met een klein team en we moeten er ook veel gebruik van maken. Het is iets ingewikkelder dan dat we dachten in het begin, maar dat gaat zeker goed komen. De reden om voor Schouw Automatisering te kiezen waren de ‘fits’ die we hadden met de leverancier en het programma. Bovendien waren zij bekend met de voedingsmiddelenindustrie en de productie daarvan.

Over ERP ‘foodexpert’ Schouw Informatisering

Schouw Informatisering is specialist in het adviseren en automatiseren van voedingsmiddelenbedrijven. Sinds 1998 is Schouw Informatisering uitgegroeid tot een internationale organisatie met 115 werknemers en 20 resellers in 15 landen. Microsoft Dynamics® NAV en Microsoft Dynamics® AX vormen de basis van de bedrijfsbrede softwareoplossingen van Schouw. Bovenop de standaard configuratie van Microsoft Dynamics kan de door Schouw ontwikkelde SI Foodware® software worden geïmplementeerd.


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en ERP softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.

U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan ERP de diverse voorgelecteerde ERP leveranciers. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.