Texpall is ontstaan uit een samenwerking tussen Trophas en FIB Foods, een bedrijf gespecialiseerd in geavanceerde coating systemen. Texpall houdt zich onder andere bezig met het produceren van geëxtrudeerde paneren (crumbs) en met de productie van getextureerde planteneiwitten (textured vegetable proteins), zoals van soja, rijst en erwten. De producten van het bedrijf worden toegepast in diverse voedingsmiddelen. In september 2016 nam de organisatie contact op met het Nederlands Kenniscentrum. Men had al software van Exact en SAP ten behoeve van de productiefaciliteit draaien maar deze combinatie was volgens de projectverantwoordelijke te ‘zwaar’ voor een nieuwe onderneming die men wilde opzetten. Men was dan ook op zoek naar een iets compacter ERP systeem dat echt gemaakt was voor de voedingsmiddelenindustrie.

Functionaliteitswensen voor de nieuwe ERP software van Texpall

Logischerwijs moesten alle recepturen van het bedrijf opgeslagen kunnen worden binnen de nieuwe ERP omgeving. Ook moesten de diverse producten gelabeld kunnen worden en was er zeker ook CRM functionaliteit noodzakelijk. Registratie van inkomende grondstoffen (voorraad en inkoop) was een belangrijke wens en uiteraard moest de gehele administratie met de ERP software worden afgehandeld. Er zouden ook berekeningen met behulp van het ERP systeem moeten worden gemaakt. Texpall was op zoek naar een SaaS oplossing die gewoon vanuit de cloud te benaderen zou zijn.

Longlist-advies van het Nederlands Kenniscentrum voor branchespecifieke ERP software

Tijdens het opstellen van het advies voor bedrijven die naar geschikte ERP leveranciers en bijbehorende software zoeken, komen alle branchegespecialiseerde partijen voorbij. Voor Texpall werd een advies uitgebracht voor Pantheon Automatisering, Wilhelm Tell, AFAS, Logress Business Solutions met hun SAP Business One oplossing en leverancier Aareon. Mede vanwege de exacte wensenlijst en de schaalgrote van de organisatie, kwam deze eerste longlist tot stand. Al deze partijen hebben significante ervaring met het implementeren van ERP oplossingen voor bedrijven werkzaam in de foodindustrie. In oktober 2016 had Texpall gesprekken met Pantheon, Logress en Aareon. Langzamerhand werd het duidelijk dat Pantheon bijna alles kon bieden wat op het wensenlijstje stond. Wat vooral als voordeel werd gezien was dat de software zich aanpaste aan de schaal van het bedrijf en bij groei gewoon kon worden uitgebouwd zonder al teveel maatwerk.

We hebben voor Pantheon gekozen omdat dit ERP-pakket het beste aansloot bij onze organisatie. Het voldoet aan onze behoeften. We hebben een beperkte omvang en Pantheon past zich daarop aan. Het pakket zag er goed uit en ze kunnen meegroeien. We beginnen rustig met de implementatie en het aantal gebruikers kan gaandeweg meegroeien. Dat is echt een voordeel en de kosten vallen daarom ook erg mee.

Over Pantheon Automatisering

Sinds de jaren ’70 is de Nederlandse ERP-specialist Pantheon actief op de Nederlandse markt. Dit heeft geresulteerd in een stevige marktpositie en een prima reputatie waardoor het aantal ERP-implementaties anno 2017 de 300 ruimschoots passeert. Het softwarebedrijf werkt vanuit de vestigingen in Weesp, Heerenveen en Deventer. Oculus is de naam van de standaard bedrijfssoftware van Pantheon die niet alleen ERP ondersteunt, maar ook CRM, WMS, BI, DMS, Transfer en e-Commerce. In 2016 heeft Pantheon weer flink geïnvesteerd in functionele uitbreidingen van het standaardpakket zoals aanpassingen aan de userinterface (dashboards) alsmede mobiele en e-commerce verbeteringen wat betreft de Oculus systemen en de cloudhosting.

Pantheon en de voedingsmiddelenindustrie

Vele bedrijven in de chemische, farmaceutische en verf- en voedingsmiddelenindustrie gebruiken Oculus. Met name de mogelijkheid om met Oculus een ‘receptuurgedreven’ productie te bewerkstelligen is een veelgehoord voordeel van deze ERP software. Oculus speelt hierop in met een zeer goed uitgewerkte ‘partijenadministratie’ met volledig ‘lottraceability’ (het bijhouden van welke grondstoffen waar worden gebruikt), een volledig geïntegreerde kwaliteitsdienst (LIMS) en een uitgebreid versiebeheer voor de recepturen.

De receptuurgedreven ‘Batch/mix productiemodule’ van Oculus is een productie-planningsysteem voor de semi-procesindustrie. Geschikt voor middelgrote bedrijven die chargegewijs produceren op basis van recepturen. Kenmerken o.a.: diverse planningsinstrumenten voor het optimaliseren van de productie- en handelsactiviteiten binnen een multicompany- en multiplant-omgeving; uitgewerkte partijenadministratie en volledige lottraceability; geïntegreerde kwaliteitsdienst en uitgebreid versiebeheer.


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en ERP softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.

U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan leveranciers van branchespecifieke ERP software. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.