ERP SAP is de meest voorkomende oplossing bij Nederlandse firma’s met enterprise resource planning (erp)-software. Het SAP-logo is te vinden bij 35 procent van alle organisaties met ten minste vijftig werknemers in dienst en een draaiende ERP software oplossing. Het geïnstalleerde base aandeel van SAP is hiermee twee procent meer dan het 2 jaar geledenwas. Dit is gebleken uit een onderzoek van onderzoeksbureau Computer Profile onder ongeveer zesduizend bedrijven met vijftig medewerkers of meer. Het onderzoek keek naar het gebruik van bedrijfsapplicaties.
Geïnstalleerde base erp-leveranciers
De tweede en derde meest voorkomende erp-oplossing in Nederland zijn achtereenvolgens Microsoft en Exact. De afgelopen jaren is de concurrentie tussen deze twee partijen behoorlijk opgelopen, omdat beide de tweede grootste erp-leverancier willen zijn. Oplossingen die niet meer zo populair zijn, zijn vooral maatwerk ontwikkelingen, extern of intern ontwikkeld. Deze groep vormde enkele jaren geleden nog 11 procent van het geheel van de ERP markt. In 2011 daalde dat tot 10 procent en is nu verder gedaald tot 8 procent van alle erp-pakketten. Op het gebied van erp geïnstalleerde base, lijkt ook Infor een procent te verliezen op de Nederlandse zakelijke markt.
Erp-software wordt vaak ingezet. Meer dan tweederde, namelijk 67,4 procent, van de bedrijven met vijftig of meer medewerkers geeft aan dat zij een erp-oplossing gebruiken. Het lijkt erop alsof de groei en de penetratie van erp langzamerhand het einde heeft bereikt. 65 procent van de locaties gaf in 2010 aan dat zij gebruik maken van een erp-oplossing, in 2011 steeg het percentage naar 66 procent en aan het begin van 2012 klom het percentage naar ongeveer 67 procent van de bedrijfsvestigingen, wat duidelijk een lage groei weergeeft.
Marktsegment
Gebaseerd op de soort organisatie, is het duidelijk dat SAP bijna de vaststaande keuze is voor multinationale ondernemingen en bedrijven uit de Global Fortune 500 is. De SAP-penetratie van bedrijfsvestigingen die hiervan deel uitmaken is eentweede deel. Het gebruik van SAP erp-software onder publieke instellingen ligt op één op de vijf gebieden.
In andere marksegmenten is er niet zo een groot verschil tussen de penetraties van de vier meest voorkomende erp-oplossingen. SAP heeft nog steeds de hoogste penetratiegraad bij National Enterprises, bedrijven met 250 tot 2500 werknemers, maar het verschil tussen SAP en andere erp-applicaties is hier aanzienlijk minder.
Erp vaak niet op locatie
Locatie van de erp-oplossing
Als een erp-pakket wordt gebruikt door een bedrijfsvestiging, hoeft dat nog niet te betekenen dat de oplossing ook werkelijk op servers op de eigen locatie is geïnstalleerd. Er werd onderzocht onder ongeveer vijfduizend geïnventariseerde erp-soluties als deze opereren op eigen locatie, op een andere locatie maar nog wel binnen het eigen bedrijf (remote), of ze in een datacenter van een externe dienstverlener worden gehost (hosted), of dat het daadwerkelijk draait om een cloud-oplossing. Het resultaat was dat ongeveer de helft (49 procent) van erp-applicaties op locatie opereert. Een bijna even groot aantal (43 procent) draait binnen het eigen bedrijf maar op een externe locatie. Die locatie kan dan ook een buitenlandse zuster- of moederlocatie betreffen. Remote erp-oplossingen worden voornamelijk door vestigingen van Global Fortune 500-bedrijven en multinationals toegepast.
Ongeveer 6 procent van de bedrijven geeft aan dat zij gehoste erp-oplossingen gebruiken, die zich dus bevinden in een datacenter van een andere dienstverlener. Hosten door een derde partij komt vooral voor bij Global Fortune 500-bedrijven en multinationals. Binnen deze branche met extensieve concernstructuren, is slechts bij één uit de vijf locaties het erp-systeem lokaal. Momenteel gebruikt slechts één procent van de vestigingen een erp-oplossing uit de cloud. Erp uit de cloud staat daarmee nog in de kinderschoenen. Het is nu de vraag welke leverancier(s) de eindgebruikers zal interesseren in een cloud-voorstel.