De zaken gaan goed bij het Business Cluster Semiconductors East Netherlands. In 2008 begon dit vanuit ontwikkelingsmaatschappij Oost NV en omsluit bedrijven in de halfgeleiderreeks die zich op de toepassing, ontwikkeling en productie van geavanceerde ICs, sensoren, MEMS en draadloze systemen richten.
Het cluster verzorgt los van een platformfunctie en een ledenpromotie ook voor gezamenlijke samenwerkingsprojecten en initiatieven. Voorbeelden van samenwerkingsprojecten zijn Shared Services, Shared Human Resources-activiteiten en het Geavanceerde Packaging Center (APC). APC is inmiddels een zelfstandige organisatie voor kwalificatie, prototyping, ontwikkeling en eerste productie van geavanceerde elektronische pakketten. Er hebben zich recentelijk twee nieuwe belangrijke gebeurtenissen voorgedaan, die naast APC, allebei een ander deel bestrijken van de halfgeleiderketen. Shared EDA Licenties is op 1 maart 2012 opgericht en midden maart tekende dit bedrijf een licentieovereenkomst met een top leverancier van Elektronisch Ontwerp Automatisering (EDA) hulpmiddelen, Mentor Graphics. Mkb’ers uit het cluster krijgen daarmee betaalbare en flexibele toegang tot de Mentor EDA-software.
De start van het project genaamd ‘Innovation to Industrialisation for advanced Micro- and Nanosystems’ (I2I), was voor dit bedrijf de tweede bereikte mijlpaal. Op initiatief van businesscluster participeren negentien mkb-organisaties, de Radboud Universiteit en Universiteit Twente (UT) aan het project. Mkb’ers in de nano- en microtechnologie worden door I2I ondersteund in het toepasbaar maken en vermarkten van technologieën die door hen zijn ontwikkeld. Voor I2I krijgt het consortium een subsidie van bijna zes miljoen euro van de provincies Overijssel en Gelderland, het Rijk, Regio Twente en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
De I2I programmamanager en projectleider van businesscluster, Henk Gerards, zei dat veel beginnende bedrijven, die vooral uit Twente afkomstig zijn (zoals afsplitsingen van UT-instituut MESA+), zich langzaam door ontwikkelen tot productiebedrijven. In Nederland is industriële, halfgeleidergerelateerde productie- en kennisinfrastructuur in feite alleen in en rond NXP Semiconductors in Nijmegen te verkrijgen. Door de aanstaande sluiting van de 4- en 6-inch waterproductielijnen komt daar capaciteit vrij. De aspiratie is Production Services Netherlands genoemd en zal zorgen voor een productie-infrastructuur voor het mkb, wat de productiefaciliteiten van de High Tech Factory in Enschede zal aanvullen. Gerards zegt verder dat I2I tot dusver verreweg is van het grootste project van het cluster.