De uitgevoerde update van Covide naar versie 8.2 is voor de klanten van het SaaS-model zonder grote problemen verlopen. Hij was ook bijzonder goed voorbereid door ons team onder leiding van Michiel van Baak. Vandaag is de nieuwe release ook op SourceForge geplaatst.
Er was toch nog wel met enige spanning uitgezien naar de update, want aan de buitenkant lijken de verbeteringen wellicht niet spectaculair, onder de motorkap is er veel gebeurd. Op de updatepagina zal nog een complete lijst verschijnen. Hier houden we het bij de hoofdlijnen:
Covide Adresboek
Het adresboek is het hart van elk CRM-systeem. Het Covide-adresboek werd door klanten ondanks de vele mogelijkheden als het classificatiesysteem en onbeperkt zelf aan te maken extra velden toch nog wel eens te star benoemd. Dat had vooral te maken met het feit dat headers niet zelf konden worden beheerd, het lastige onderscheid tussen relaties en businesscards en het standaardoverzicht niet kan worden aangepast door de gebruiker. Dat laatste gaat terugkomen in de volgende release. de eerste beide zaken zijn nu wel opgelost. Vanaf versie 8.2 zijn de NAW-gegevens van relaties altijd geplaatst op businesscards. Per relatie wordt één businesscard aangewezen als de RCBC, de businesscard waarvan de NAW-gegevens worden gebruikt op de relatiekaart.
Covide Agenda
In de agenda tot en met versie 8.1 konden meerdere afspraken naast elkaar niet worden gerealiseerd. Dat was één van de eisen, waar Covide volgens sommige belangstellenden en klanten in moest verbeteren. Daarnaast werd een betere samenwerking met andere agendasystemen gevraagd. Denk daarbij aan het sturen van uitnodigingen als in bijvoorbeeld Outlook. In 8.2 is in al die zaken voorzien. Als extra is nu gerealiseerd, dat de gebruiker zelf zijn automatische afspraakbevestiging kan modelleren naar eigen inzicht.
Campagnemanagement en Sales zijn beide uitgebreid met door gebruikers via SourceForge neergelegde wensen. Voor Sales betekent het bijvoorbeeld, dat betere filters gebruikt kunnen worden voor de overzichten en dat er een extra rechtenlaag is gerealiseerd.
Integratie tussen CRM en CMS geoptimaliseerd. Covide was natuurlijk al uniek door de integratie van die twee veel gebruikte webmogelijkheden. Door de nu doorgevoerde integratie is een systeem ontstaan, dat uiterst flexibel kan worden ingezet en ook als basisplatform kan dienen. Bijvoorbeeld in het project rond het Poortwachtercentrum is hiermee gewerkt.
Alle modules beschikbaar voor één abonnementsbedrag per maand. Dit was voor de vakantie al gecommuniceerd en voor nieuwe gebruikers gerealiseerd. Ook bestaande gebruikers kunnen hiervan vanaf nu profiteren.
De conclusie die we kunnen trekken: Het SaaS-model heeft zich weer eens helemaal bewezen!
In één dag zijn we in staat gebleken om zonder noemenswaardige problemen honderden klanten en duizenden gebruikers in heel de wereld van een update van hun meest gebruikte kantoorsoftware te voorzien. Inclusief alle ingewikkelde migraties op de achtergrond.
Alle grote wensen en eisen die ook diepgaande veranderingen in de structuur van Covide vroegen, lijken nu gerealiseerd. Vanaf nu kunnen gebruikers daarom elke maand kleinere updates verwachten. Updates waardoor u denkt: “Hé, ik kan zomaar iets extra.” Updates die u wellicht niet eens opmerkt, zoals u ook niet merkt, dat voor het oplossen van door gebruikers gemelde fouten natuurlijk niet meer wordt gewacht tot een volgende update. Die worden sinds begin dit jaar continue aangepakt en voor u beschikbaar gesteld.
Wat gebruikers voordien nog van ons tegoed hebben, is een Handleiding naast de filmpjes. We hadden die graag tegelijk met de update willen aanbieden, maar de laatste redactie is nog niet helemaal afgerond.
Bron: Covide