Veel erp-oplossingen benaderen bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie als traditionele productiebedrijven. Dit terwijl er specifieke uitdagingen in deze sector te onderkennen zijn. Op basis van de vraagstukken kunnen er parallellen getrokken worden tussen de procesindustrie en de voedingsmiddelenindustrie: men heeft te kampen met grondstoffen van verschillende kwaliteit, kwantiteit en houdbaarheid. De houdbaarheid van grondstoffen resulteert in verplicht voorraadniveau ’s tot een minimum te beperken. Immers, zodra de houdbaarheid overschreden is, zijn de goederen wellicht niet meer bruikbaar voor het beoogde doel.
Vraagstukken in de voedingsmiddelenindustrie
Wat gebeurt er met de fysieke voorraad en voorraadwaarde van producten die niet meer bruikbaar zijn doordat de houdbaarheidsdatum is overschreden? Is er behoefte aan selectiecriteria op basis van FiFo (first in first out) of op basis van FeFo (first expire first out)? Wat te doen als een product niet alleen per stuk, maar ook als gewichtseenheid geregistreerd dient te worden? Voor veel bedrijven zijn dit vragen die (deels) onbeantwoord blijven met hun huidige systematiek van werken en erp-systeem.
Tijdens het productieproces kunnen er meerdere verschillende eindproducten ontstaan. Een grondstof of halffabricaat kan via een divergerende structuur verschillende eindproducten ontwikkelen. Zo maak je van een varken twee haasjes.
Ondanks deze vraagstukken blijkt volgens onderzoek van Aberdeen Group dat slechts negentien procent van de bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een volledig geautomatiseerde en geavanceerde planning en programmering heeft. Meer dan zeventig procent van de bedrijven in deze sector gebruikt een combinatie van automatisering, spreadsheets en handmatige processen.
Aandachtspunten voor een voedingsmiddelenindustrie specifieke oplossing
Binnen de voedingsmiddelenindustrie is ketenoptimalisatie en onderling uitwisselen van informatie steeds belangrijker om via bijvoorbeeld lot-traceren een optimale recall te kunnen garanderen. Een voedingsmiddelenindustrie-specifieke oplossing is uitgerust om op de juiste plekken de realtime data, daadwerkelijke kosten, productieresultaten en gegevens over het vervoer tussen warehouses bij te houden. Hierbij kan men denken aan het automatisch laten vervallen van voorraad wanneer de houdbaarheid verloopt, automatisch reserveren van lots op basis van FeFo, mogelijkheid voor back flushing van ingrediënten, materialen en onderdelen en meerdere verschillende eindproducten (ook co-producten en bijproducten) gereed kunnen melden.
Door het handwerk te verminderen, kunnen bedrijven adequaat inspelen op veranderingen, onvolkomenheden en beperkingen in de keten en komen tot een kwalitatief hoogwaardig product dat voldoet aan de normen voor voedingsveiligheid en dat op de juiste tijd en op de juiste plek is. Voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie is een doelmatige implementatie en gebruik van een erp-systeem om hun business te sturen één van de grootste uitdagingen.