Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft zijn nieuwe corporate website gebaseerd op het web content management systeem Morello van Mediasurface | Alterian. De website is een strategisch onderdeel voor snelle accurate en eenduidige communicatie met de verschillende doelgroepen van het universitair medisch centrum (UMC). Om dit te realiseren, is de site onderverdeeld in de secties patiënt en zorg, research, onderwijs en opleiding, en werken bij het LUMC. De informatie over afdelingen en vakgebieden is ondergebracht in subsites die door de specifieke afdelingen beheerd worden.
Het inzetten van Morello als CMS voor de corporate website lag in het verlengde van de keuze die het LUMC enkele jaren geleden maakte voor de ontwikkeling, het beheer en onderhoud van zijn intranet. Door de omvang van de organisatie en de gevarieerde activiteiten zocht het LUMC naar een systeem dat goed beheersbaar was. Bovendien moest het beheer en onderhoud van de intranetomgeving eenvoudig zijn. Een andere belangrijke eis was workflow-functionaliteit. LUMC wilde alle protocollen binnen de organisatie onderbrengen in een systeem en via workflows garanderen dat de processen volgens de vastgelegde en meest actuele procedures verlopen. Dat vereiste ook krachtig versiebeheer. Morello bood de mogelijkheden om dit proces verregaand te automatiseren. In de loop der jaren heeft het LUMC uitgebreide ervaring opgedaan met het ontwikkelen en beheren binnen Morello. Inmiddels zijn er zo’n 600 medewerkers opgeleid om met Morello te werken.
De LUMC-website informeert uiteenlopende doelgroepen. Door de veelheid aan informatie en de complexiteit van de verschillende bedrijfsonderdelen zijn onderwerpen zoveel mogelijk logisch samengevoegd. Dit heeft geleid tot een herkenbare hoofdnavigatiestructuur met daaronder een structuur die in principe onbeperkt uitgebreid kan worden. Hoewel er op termijn naar verwachting circa 100 subsites in de Morello-omgeving van het LUMC zullen draaien, kunnen bezoekers via de hoofdnavigatie specifieke informatie snel vinden. De subsites worden momenteel naar Morello gemigreerd waardoor afdelingen zelf verantwoordelijk zijn voor content en het beheer van hun eigen online informatie. Maar wel allemaal op basis van uniforme processen die in Morello zijn vastgelegd.
Carla Vermin, adviseur webcommunicatie van het LUMC: “We willen met onze site veel verschillende doelgroepen op maat informeren. Om dat in een grootschalige, complexe omgeving mogelijk te maken, hebben we de informatiebehoefte van de verschillende gebruikers centraal gesteld in dit project. Door een goede voorbereiding zijn we er in geslaagd om onze complexe organisatie in een eenduidige beheeromgeving onder te brengen. Zo weten we nu zeker dat iedereen gebruik maakt van dezelfde tools en werkprocessen. Op basis van een goede navigatiestructuur kunnen bezoekers informatie eenvoudig vinden, terwijl aan de achterkant de beheerprocessen goed ingebed zijn.”
Om de vormgeving en navigatie van de website optimaal af te stemmen op de behoeften van gebruikers is samen met webbureau Indivirtual een interactie- en functioneel ontwerp gemaakt. Daarbij is ook gebruikgemaakt van de opties die Morello biedt op het gebied van toegankelijkheid en gebruiksgemak. Bijvoorbeeld door het kunnen aanpassen van het lettertype voor slechtzienden. Ook de integratie met Readspeaker is een voorbeeld van functionaliteit die het gebruiksgemak vergroot. Het LUMC was zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie.
“De site van LUMC biedt een duidelijke hoofdnavigatie met daaronder een navigatiestructuur die onbeperkt diep kan worden. Het Leids Universitair Medisch Centrum werkt net als VUmc, UMCG, AZL en Erasmus MC met Morello. Dankzij onze ruime ervaring met klanten in de zorgsector zijn wij in staat om een oplossing voor zowel het internet als intranet te bieden. Interne medewerkers kunnen hierdoor snel documenten, procedures, handboeken en alle andere soorten informatie die relevant zijn voor de dagelijkse gang van zaken binnen een zorginstelling vinden. Voor de website is het eenvoudig om snel andere relevante content voor externe doelgroepen te publiceren”, besluit Ger Kors, directeur Alterian Benelux.