Infor, softwareleverancier, ontving ongeveer 7 miljoen euro van het ministerie van Defensie. Dit was in verband met de verwachtte opdracht voor het ict-project Speer. Het bovengenoemde kan men afleiden uit het Nederlandse jaarverslag van Infor dat gaat over het gebroken boekjaar 2008. Er werd beroep gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om dit bedrag eindelijk te bevestigen, maar dit liep echter mis bij de Raad van State.
Infor vermeldde in het jaarverslag van 2008 dat zij een overeenkomst had gesloten met een grote klant. Dit werd weer aangehaald in het verslag van 2009. Er wordt nergens specifiek vermeld wie de klant is, maar het is zeer waarschijnlijk dat het daarbij gaat om de afspraak met het ministerie.
Het ministerie van Defensie liet middels een brief aan de Tweede Kamer weten dat zij een vriendschappelijke overeenkomst is aangegaan met de rechtsopvolger van Baan, de softwareleverancier Infor. Eerder in 2004 had het ministerie na een opdracht gekozen voor SAP (dit project werd het Speer-project genoemd). Op den duur kwam Baan in handen van Infor. Baan was het oneens met hoe zaken verliepen en sleepte het ministerie voor het gerecht, maar verloor de zaak en de schadeloosstelling. Het bedrijf (toen in handen van Infor) begon daarna met een bodemprocedure waarin het een schadevergoeding opeiste.
Betaling
De staatssecretaris van Defensie van die periode, Jack de Vries, schreef op 4 februari 2008 in de Kamerbrief dat: “ontwikkelingen in de jurisprudentie van het aanbestedingsrecht bij het Europese Hof van Justitie leidden tot de gerede kans op een veroordeling tot vergoeding van een deel van de door Baan gemaakte kosten en gederfde winst. Gelet hierop en op het risico van een langdurige en kostbare appèlprocedure bij het gerechtshof met een onzekere afloop, is besloten in overleg te treden met de firma Baan om een minnelijke schikking te bereiken.”
Het conflict kwam pas op 9 januari 2008 ten einde toen de zaak werd doorgehaald door de Den Haagse rechtbank. Op 27 december 2007 besloot het ministerie van Defensie namelijk om een vaststellingsovereenkomst aan te gaan met Infor, waarin de afspraken werden gemaakt dat Infor een schikkingsbedrag zou ontvangen als zij stopte met de vorderingen uit de aanbesteding.
Raad van State
Het bedrag van de schadevergoeding wilde het ministerie van Defensie niet bekend maken. Een ander bedrijf, Computable, besloot op den duur om een WOB-procedure te staren waarbij werd onderzocht hoeveel er precies was betaald. Zowel de Utrechtse rechtbank als het ministerie keurden het beroep op de WOB af. De Raad van State, het machtigste bestuursrechtorgaan in Nederland, besloot eind mei dat het ministerie niet verplicht was om het bedrag prijs te geven, omdat het schikkingsbedrag in vertrouwen was vastgesteld. Tijdens de laatste zitting in maart werd er gesproken over de jaarverslagen van Infor Global Solutions (Barneveld), maar zowel Infor als het ministerie van Defensie weigerden om hierop in te gaan wegens de vertrouwelijkheid van de zaak.
Speer
Speer staat voor ‘Strategic process and enabled reengineering’ en is een van de langstdurende en grootste ict-projecten van de rijksoverheid. De aanbesteding werd in mei 2000 gestart door het ministerie van Defensie en diende om materieel-logistieke programmatuur (oftewel software coor ERP) te leveren en de onderhoud daarvan. Er werden tevens aanbestedingen belegd voor implementatie-, advies- en migratiepartners. In de afgelopen jaren, werd het project meerdere malen vertraagd. Het is nu in de planning dat het project in juni 2014 af zal zijn, alhoewel dit in eerste instantie voor 2012 was gepland.