Radio Frequency Identification (RFID) is een methode waarbij met gebruik van radiogolven informatie op afstand kan worden afgelezen van RFID-tags, die in objecten zijn verwerkt of eraan zijn vastgemaakt. Vervolgens kan deze informatie worden opgeslagen. De techniek dateert al uit de jaren ’60 en werd in de begin jaren toegepast op voor diefstalpreventie bij warenhuizen.

Inmiddels is de techniek doorontwikkeld en zijn er legio toepassingen te bedenken, waarbij de hoeveelheid data kan variëren tussen enkele bits en meer dan 1 Mb. In Nederland wordt zijn toepassingen te vinden in supermarkten, bij de bagageafhandeling op Schiphol, op bloemenveilingen en in bibliotheken.

Een boeiende oplossing is onlangs gerealiseerd bij Holonite in Tholen, een gerenommeerde producent van gegoten composietsteen. Holonite levert gevelvullende elementen zoals muurafdekkers, vensterbanken, dorpels, plinten, traptreden en nog veel meer. De toepassingsmogelijkheden zijn legio en er wordt veel geïnvesteerd in innovatie en het optimaliseren van het productieproces om aan de klantspecifieke wensen en eisen te kunnen blijven voldoen.

Met de installatie van een RFID-systeem in samenwerking met PHI Data kan Holonite nu periodieke kwaliteitsmetingen uitvoeren en kan de status van productieorders worden geregistreerd. Een belangrijke component bij deze toepassing is het ERP-pakket Evolution, dat door Evologics BV is geïmplementeerd. Met behulp van RFID en Evolution kan Holinite de logistieke flow van de ruim 5.000 mallen die bij het productieproces worden gebruikt, continu volgen. Het systeem kan worden gezien als een mooi voorbeeld van klantspecifiek en effectief produceren voor de klantordergestuurde industrie.