Selecteer een pagina

Het 4.x-ontwikkelingsteam van TYPO3 Association heeft een nieuwe versie gelanceerd van hun uiterst succesvolle Open Source-project. De nadruk ligt bij deze nieuwe versie 4.2 duidelijk op verbeteringen in de bruikbaarheid, maar er zijn ook tal van nieuwe of verbeterde functies bedoeld voor systeembeheerders en –ontwikkelaars. Samen met de bugfixes komt het totaal aantal verbeteringen in  TYPO3 4.2 op een verbazingwekkende 650. Als we weten dat Leopard, de nieuwe versie van Apple’s OSX, 300 verbeteringen en nieuwe functies heeft, dan geeft dat een mooi idee van hoe enorm dat is.
Belangrijk is allereerst de nieuwe PHP-vereiste: TYPO3 4.2 heeft minstens PHP 5.2.0 nodig om te kunnen draaien. PHP 4 doet nu al zeven jaar dienst binnen de gemeenschap van webontwikkelaars en heeft zijn nut bewezen. Er komt nu wat sleet op te zitten. De meeste tekortkomingen van PHP 4 werden opgelost in PHP 5, dat zo’n drie jaar geleden werd gelanceerd. TYPO3 voegde zich bij het goPHP5-initiatief. Dat betekent dat we 4.0 achterwege laten en er formeel niet langer ondersteuning voor bieden.

Verbeteringen in de backend: deze release kan duidelijk omschreven worden als de ‘reïncarnatie van de backend’. Voor het eerst sinds TYPO3 3.5 zien we een nieuwe standaard-GUI voor de backend met talrijke veranderingen die de bruikbaarheid voor de eindgebruikers moeten verbeteren.  Belangrijke nieuwe functies omvatten onder andere de mogelijkheid om tabs mogelijk te maken in de pagina-eigenschappen, om keuzegroepen in te voegen in selectievakken, Open Documents werd toegevoegd als een optionele module in de bovenste balk en het is nu ook mogelijk om de pagina- en bestandsstructuur in te vouwen. De herstructurering van de backend die van start ging met 4.0, ook wel ‘Backend-opruimproject’ genoemd, is nu voltooid. Om de nieuwe functies van de verbeterde backend volledig te kunnen benutten, wordt aangeraden om de extensie ‘t3skin’ te gebruiken, waar ook heel veel verbeteringen in werden aangebracht.

TYPO3 gebruikt htmlArea als standaard Rich Text Editor (RTE). Er zijn al heel wat bugfixes geweest naast talrijke verbeteringen, zoals de compatibiliteit met de Safari-browser van Apple. Waar ontwikkelaars waarschijnlijk al lang op zitten wachten, is de toevoeging van de nieuwe API-plugin waardoor TYPO3 nu ook de RTE-extensies aankan.  In de Template-module zien we een verbeterde TypoScript-editor via de integratie van T3Editor met diverse uitgebreide functies, zoals het highlighten van code, codefragmenten, enz. Het kernteam heeft ook de bruikbaarheid van de Constant Editor verbeterd.

Lees verder op CMScenter.be