Selecteer een pagina

Meerdere bedrijven die actief zijn in de metaalsector kwamen in het eerste half jaar van 2016, mede door het aangeboden software-selectietraject van het Nederlands Kenniscentrum, terecht bij Ridder Data Systems BV. Op de één of andere manier is ‘de metaal’ een dusdanig gespecialiseerde bedrijfstak, dat ERP leveranciers met veel ervaring in deze sector de voorkeur krijgen. Blijkbaar spreekt met de taal en weet men ‘de klant’ met genoeg kennis en kunde tegemoet te treden. Onderstaande artikel geeft nog eens aan welke criteria en functionaliteitswensen er vaak in de metaalsector spelen als het gaat om de selectie van geschikte ERP software.

Kernfunctionaliteit ERP software voor machinebouwer

In oktober 2015 nam een machinebouwer contact op met het Nederlands Kenniscentrum. Het bedrijf legde nog veel informatie vast met behulp van Excel en men wilde nu eens de bedrijfsprocessen beter gaan structureren. Ook dit metaalbedrijf was een projectgestuurde organisatie met een eigen productielijn. De ERP software moest geschikt zijn om hele specifieke informatie naar behoren te kunnen opslaan. Doorlooptijden, planning en projectmanagement waren voor deze organisatie cruciaal. Bovendien zou het handig zijn als de ERP software ook rechtstreeks te koppelen was met de CAD applicatie die binnen de organisatie werd gebruikt zodat informatie rechtstreeks kon worden uitgewisseld. Het CAD-programma zou als het ware de schakel vormen tussen het informatiesysteem en de productie. Voor de boekhouding werd al software van UNIT4 gebruikt en het zou handig zijn als met dit softwareprogramma ook data kon worden uitgewisseld. Een ander alternatief was om een ERP systeem te kiezen waar al een financiële module in was verwerkt. In principe kan men bovenstaande generieke wensen verdelen in:

1. Informatieverwerkende functionaliteit – voorraadbeheer, projectmanagement en planning
2. Koppelingsmogelijkheden of dataconversiefunctionaliteit voor CAD systemen (CAD systeem als schakel tussen planning en productie danwel CAD/CAM integratie)
3. Boekhoudkundige functionaliteit – Koppeling met financiële software of alles-in-1 ERP systeem inclusief financiële module.

Advies van het Nederlands Kenniscentrum – ERP longlistselectie metaalbedrijf

Uitgaande van de schaal van dit specifieke bedrijf en de generieke ERP wensen kwamen een aantal potentiele leveranciers al snel in beeld. Exact Nederland, Ridder, Inventive en Logres zouden tegemoet kunnen komen aan de functionaliteitswensen van deze machinebouwer. Uiteindelijk ontstond er een shorlist van Ridder Data Systems en ISAH Business Software, ook een bekende softwareleverancier voor de maakindustrie. De keuze werd door de desbetreffende machinebouwer alsvolgt geformuleerd:

Ridder en ISAH lagen erg dicht bij elkaar maar na de laatste onderhandelingen zijn we op ons gevoel afgegaan en op de mensen van Ridder. De implementatie moet nog beginnen en we verwachten dat we daar tot begin 2017 mee bezig zijn.

Over Ridder Data Systems

Ridder Data Systems levert branchespecifieke software voor de maakindustrie en heeft daarin een stevige naam opgebouwd. Binnen de software van Ridder zijn in de pakketten ‘Ridder iQ’ en ‘Ridder R8’ o.a. de volgende functionaliteiten beschikbaar: CRM, verkoopadministratie, voorcalculatie, werkvoorbereiding, planning, inkoop- en voorraadadministratie, projectmanagement, urenregistratie, shop Floor control, barcode en PDA ondersteuning, financiële integraties, CAD en CAM integraties en diverse management informatie tools. Ook integraties met o.a. de financiële pakketten AccountView, AFAS en Exact zijn mogelijk.

ERP selectie in de metaalsector – Resumerend:

Functionaliteitswensen in de metaal verschillen uiteraard per bedrijf maar er zijn een aantal generieke wensen te destilleren uit de tientallen selectietrajecten die via het Nederlands Kenniscentrum in het eerste half jaar van 2016 werden opgestart. Wanneer ERP pakketten wat betreft functionaliteit en configuratie dicht bij elkaar liggen, komen andere selectiecriteria om de hoek kijken zoals goed contact met de vertegenwoordiger van de softwareleverancier.  ‘De taal van de metaal’ goed kunnen spreken blijkt zo zijn vruchten af te werpen.


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en een gespecialiseerde ERP softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers en ERP softwareleveranciers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over ERP softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.

U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan leveranciers. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.